1. dan: Energijski sadni smoothie
V električni mešalnik vrzite svoje najljubše sadje, beli jogurt in žlico medu. Če imate, lahko dodate tudi matcho v prahu.
2. dan: Klasični francoski toast
Vzemite tanke rezine kruha, potopite jih v mešanico jajca in mleka, ocvrite v ponvi in postrezite z javorjevim sirupom. K toastu priporočamo skodelico toplega mleka ali vaše najljubše kave.
3. dan: Veganske ajdove palačinke
Iz ajdove moke, rastlinskega mleka in ščepca soli pripravite palačinke, ki niso le zdrave, temveč tudi neustavljive. Napolnite jih z marmelado ali maslom iz oreščkov.
4. dan: Avokadov toast z jajcem
Pridobivanje vitaminov iz avokada in beljakovin iz jajca je odličen način za začetek dneva. V ponvi z malo masla na obeh straneh popečite rezino kruha. Na vrh položite rezine avokada in eno benediktinsko jajce.
5. dan: Špinačna omleta z mocarelo
V kozarcu stepite 3 jajca, jih vlijte v ponev z malo olja, dodajte liste mlade špinače in rezine mocarele. Pokrito kuhajte na srednji temperaturi, dokler jajca tudi na zunanji strani niso vidno čvrsta.
6. dan: Chia puding s sadjem
Chia semena, namočena v kokosovo mleko, ustvarijo želeju podoben puding, ki ga lahko okrasite s svežim sadjem. V 250 ml kokosovega ali mandljevega mleka dodajte 40 g semen chia in pustite v hladilniku čez noč.
7. dan: Jogurtova skleda z mešanico oreščkov
Jogurt z različnimi oreščki in medom je hiter in zdrav način za začetek dneva.
8. dan: Korenčkov namaz s pecivom
Za tiste, ki imajo raje slan zajtrk, imamo recept za okusen korenčkov namaz. En velik korenček drobno naribajte, dodajte 3 trdo kuhana jajca, drobno sesekljana, topljeni sir in nekaj žlic rastlinskega masla. Začinite s soljo.
9. dan: Svež zelenjavni smoothie
Zelenjavni smoothie je lahko osvežilna izbira za vse, ki želijo telesu zagotoviti vsa potrebna hranila. V mešalnik vlijte skodelico mandljevega mleka, ½ zrelega avokada, pest mlade špinače in 300 g na kocke narezanega ananasa.
10. dan: Vaflji s sadjem
Še en okusen nasvet za sladek zajtrk! Vaflje lahko pripravi vsak. Iz moke, jajc, mleka in sladkorja pripravite gostejše testo in že ste pripravljeni za peko. Čudovite vaflje spečete v aparatu za vaflje ali v silikonskem pladnju za peko v pečici.
TEMPO-KONDELA DONATELLA BUTTERFLY, jedilni servis, komplet 20 kosov, porcelan
11. dan: Kuskus s svežim sadjem
Kuskus namočite v vročo vodo ali mleko. Počakajte, da nabrekne, in mu dodajte sveže sadje, med in oreščke.
12. dan: Mandljevo mleko z granolo
Granola je bogata z vlakninami, železom in kalcijem. Vlijte jo v svoje najljubše rastlinsko ali kravje mleko in uživajte v vsaki žlički!
13. dan: Klasična umešana jajca
Brezčasna klasika, ki jo obožujejo vsi. Privoščite si okusna jajca na maslu in čebuli - vaš dan bo takoj lepši.
14. dan: Toast s česnom in zelenjavnim namazom
Za to potrebujete le nekaj minut. V ponvi na obeh straneh popečemo kruh, ga namažemo s strokom česna in paprikovim namazom.
15. dan: Kaša s suhimi marelicami
Ovsene kosmiče skuhajte v mleku, ohladite in dodajte sadje. Sadje doda kaši naravno sladkost.
16. dan: Bananine palačinke z oreščki
Zrele banane pretlačite, dodajte jajca in moko ter pripravite testo za palačinke. Pečene palačinke potresite z orehi in pokapajte z javorjevim sirupom.
17. dan: Hitri rogljički s šunko in sirom
Če imate radi slano pecivo, poskusite rogljičke, polnjene z rezinami pršuta in sira. Ne pozabite dodati narezano svežo zelenjavo.
18. dan: Quiche s špinačo in slanino
Privoščite si obilen zajtrk, ki združuje kremast nadev in hrustljavo pecivo. Listnato testo položite v maslom namazan pekač za pite. Pečemo v pečici 10 minut pri 180 °C. V kuhinjskem robotu zmešajte 500 g rikote, 200 g naribanega sira, 4 jajca in sol. Dodajte suhe paradižnike in mlado špinačo. Prelijte na predhodno pečeno testo in pecite še 30 minut pri 160 °C.
19. dan: Riževa skleda z jajcem in zelenjavo
Lahkoten in zdrav zajtrk z rižem, zelenjavo in jajcem. Kuhan riž na kratko prepražite v ponvi na olju, dodajte jajce in ga med mešanjem pražite, dokler se ne strdi. Postrezite z zelenjavo.
20. dan: Tortilla s piščancem
Imate ostanke mesa od nedeljskega kosila? Z njim napolnite tortilje, dodajte zelenjavo in preliv po svojem okusu.
21. dan: Grški jogurt s sadjem
Zmešajte grški jogurt z medom, sadjem in oreščki za okusen smoothie, poln beljakovin.
22. dan: Tunin namaz s kruhom
Ta namaz je spomin na otroštvo. V skledi zmešajte konzervirano tunino, gorčico, maslo in drobno sesekljano trdo kuhano jajce. Začinite s črnim poprom in soljo ter postrezite na žemljici ali kruhu.
23. dan: Skuha z medom in rozinami
Poskusite s skuto, ki vsebuje beljakovine! Ta vas bo nasitila že zjutraj in do kosila ne boste več lačni. Dodajte ji med in rozine in za zajtrk je poskrbljeno.
24. dan: Jajčna omleta s cottage sirom
Iz dveh jajc naredite omleto. Pustite, da se malo ohladi, dodajte skuto in jo zvijete v zavitek.
25. dan: Jabolčne palačinke
Naribajte polovico jabolka, dodajte nekaj žlic moke, eno jajce, cimet in premešajte. V ponvi iz testa spečemo majhne palačinke.
26. dan: Sendvič
Klasika, ki se je nikoli ne naveličamo. Kruh obložite s tistim, kar imate radi. S šunko, sirom ali tofujem in postrezite s svežo zelenjavo.
27. dan: Mlečni riž
Po tem receptu boste pripravili zajtrk za vso družino! Riž skuhajte v loncu z vodo. V drugem loncu segrejte vsaj liter mleka. Ko je riž napol mehak, ga odcedite in dodajte v lonec z mlekom. Kuhajte, dokler riž ni popolnoma kuhan. Po potrebi dodajte mleko. Začinite z vanilijevim sladkorjem in cimetom ter razdelite v sklede.
28. dan: Šunkovi mafini z jajcem
Rezine šunke položite v pekače za mafine. V vsak mafin razbijte jajce, dodajte nariban sir in pecite približno 15 minut, dokler ne postanejo zlati. Postrezite s kruhom.
29. dan: Eksotična skleda s pudingom
Čokoladni puding vlijte v skledo za zajtrk. Po možnosti z manj sladkorja in več beljakovinami. Dodajte koščke banane, kivi, jagode, lanena semena ali oreščke.
30. dan: Sladke ameriške palačinke z marmelado
Želite puhasto pecivo? Tukaj je navodilo za njihovo pripravo. V skledo presejemo približno 100 g bele moke, dodamo sladkor, ščepec soli in pecilni prašek. Beljak ločite od rumenjaka in stepajte, dokler se ne speni. Rumenjak dajte v skledo z moko, dodajte 100 ml mleka in premešajte. Beljakovo peno dodajte testu in jo nežno zmešajte. Sedaj je testo pripravljeno in palačinke lahko spečete v ponvi z oljem. Postrezite z domačo marmelado.
TEMPO-KONDELA KONVO, čajnik s cedilom in skodelico, steklo
Da pa zajtrk ne bo le okusen, temveč tudi dober občutek in sprostitev, ne pozabite pripraviti svoje najljubše pijače. Uživajte v dišeči kavi iz kavnega avtomata ali osvežilnem soku. Za ljubitelje čaja ne smete zamuditi skodelice najljubšega čaja v dobri velikosti.
Ne glede na to, ali imate raje eleganten krožnik, v katerem se blešči vsaka sestavina, ali zaobljeno skledo iz otroštva, poskrbite, da boste uživali v vsaki minuti, ko se bo jedilna miza spremenila v prostor, poln veselja in dobrot. September je mesec za kakovostne zajtrke, ki vam bodo dali moč in energijo za nove začetke. Zato v njem uživajte v polni meri!