SESTAVINE
Mesni nadev:
500 g govejega mesa
350 g italijanske klobase (ali druge razpoložljive svinjske klobase)
1 sesekljana čebula
2 stisnjena stroka česna
2 pločevinki (vsaka približno 400 g) narezanega paradižnika
1 škatla (približno 500 g) paradižnikovega pireja
½ skodelice vode
2 žlici sladkorja
2 žlički posušene bazilike
¾ žličke posušenega koromača
¼ čajne žličke grobo mletega črnega popra
3 žlice sesekljanega peteršilja
sol
Polnilo iz rikote:
500 g sira rikota
1 jajce
1 žlica sesekljanega peteršilja
sol
Potrebujemo še:
9 do 12 listov lazanje (odvisno od znamke testenin in velikosti pekača)
4 skodelice zdrobljene mocarele
¾ skodelice naribanega parmezana
POSTOPEK
Meso zmeljite v električnem mlinčku KANTE skupaj s italijansko klobaso. Če je nimamo, lahko uporabimo tudi kakovostno svinjsko klobaso. Mešanico dajte v globok lonec in jo med kuhanjem razbijte s kuhalnico. Ko meso porumeni, dodajte sesekljano čebulo in stisnjen česen. Dodajte paradižnik v pločevinki, pire in vse druge sestavine. Pod pokrovom kuhajte približno 30 minut.
Medtem pripravite liste lazanje. V večjem loncu zavrite vodo, jo posolite in vanjo vrzite rezine lazanje. Kuhajte 8 do 10 minut. Odcedite, vendar ne splakujte s hladno vodo! Le razporedite jih posamezno na rahlo naoljen pekač. Tako se lazanja ne bo prijela.
Pečico segrejte na 190 °C. Pripravite pekač velikosti približno 33 cm x 23 cm.
V skledi zmešajte rikoto z jajcem, soljo in peteršiljem. Ko je mesna mešanica pripravljena, jo odstavite s plina in pustite, da se nekoliko ohladi.
Začnimo s plastenjem. Na dno pekača dajte 2 večji kepici mesnega nadeva, enakomerno prekrijte z lazanjo (približno 3 kosi na plast), razporedite ⅓ rikotinega nadeva, potresite z mocarelo in parmezanom. Meso položite nazaj na sir in postopek ponovite. Iz zgoraj navedenih surovin dobimo 3 nadstropja. Zadnja plast je mesni nadev, ki ga potresemo s preostalima siroma, pokrijemo s folijo in pečemo 50 minut. Po 25 minutah odstranite folijo in pecite še 25 minut. Po odstranitvi iz pečice pustite lazanjo stati 15 minut.