Velikonočen narastek z mletim mesom
Potrebujemo:
500 g svinskega mesa (pleče)
2 kosa 2-3 dni stare bagete
7 jajc
1 čebulo
3 glave česna
1 papriko
svež petršilj
drobtine
sol
mlet črn poper
olje ali svinsko mast
Postopek:
Meso najprej zmeljemo v električnem mlinčku. Na kocke narežemo bageto, čebulo in papriko. Česen očistimo in narežemo na majhne koščke.
V ponvi segrejemo olje in dodamo čebulo. Malo jo popečemo in dodamo česen. V skledi stepemo jajca s soljo in poprem ter jih prelijemo na sesekljano bageto.
Naj se namaka in dodamo sesekljan peteršilj, ocvrto čebulo s česnom in sesekljan rdeči poper. Temeljito zmešamo. Dodamo surovo mleto meso in spet zmešamo.
Pleh namažemo z mastjo, potresemo s drobtinicami in dodamo mesno mešanico. Pečemo pri 180 °C približno 45 do 50 minut.
Poskusite mletje v mlinčku za meso KANTE:
Jabolčno-kakavovo pecivo na skodelice
Potrebujemo:
3 ks jabolk
1 skodelico kakava
2 JŽ nizozemskega kakava
1 skodelico moke tip 500
1 skodelico mleka
1 jajce
¼ skodelico hladne kave
½ skodelico zmehčanega masla
½ skodelico sladkorja
Preliv:
150 g čokolade za kuhanje
3 JŽ kisle smotane
1 skodelico marmelade iz ribeza ali šipka
Postopek:
V eni skledi zmešamo vse suhe sestavine: presejano moko, sladkor in kakava. Nato vlijte vse "mokre" sestavine: mleko, jajce, stopljeno maslo in kavo. Vse temeljito zmešamo.
Jabolka olupite, odstranite jedra, narežite in dodajte v testo. Premešamo.
Testo vlijemo na pekač velikosti 35 × 25 cm. Pečemo 35 minut pri 180°C.
Marmelado namažemo na še vroče pecivo. Čokolado stopimo nad paro. Dovolite, da se rahlo ohladi in vmešamo kislo smetano. Ko je pecivo že ohlajeno, ga namažemo s čokolado.
Sirovo pecivo
Potrebujemo:
350 g moke tip 500
100 g sira
100 g masla
1 jajce
2 JŽ mleka
1 ČŽ pecilnega praška
1 ČŽ soli
jajce na premaz
sezam na posip
Postopek:
Vse sestavine zmešamo in vgnetemo testo. Zložimo ga na desko, ga razvaljamo in razrežemo različne velikonočne vzorce: jajc, ptic in tako naprej.
Previdno jih prenesite na pekač s papirjem za peko, namažite z stepenim jajcem in potresite s semeni sezama. Pečemo v predhodno sežgani pečici pri 180 °C približno 10 minut.
Vzhajani polži s divjim česnom
Potrebujemo:
½ kocke svežega kvasa
300 ml mleka
500 g moke tip 500
1 špetka sladkorja
100 ml olja
1 jajce
1,5 ČŽ soli
Polnilo:
250 g masla
1 šopek divjega česna
70 g okajenega sira
jajce za premaz
sezam za posip
Postopek:
Iz mleka in kvasa pripravite kvas. Presejemo moko v skledo, dodamo sol, ščepec sladkorja, olje in izlijemo kvas. Dodamo jajca in naredimo testo in ga pustimo vzhajati 45 minut.
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo v najtanjše možno. Zmehčano maslo zmešamo z nasekljanim divjim česnom in ga razmažemo po testu. Posujemo z prekajenim sirom. Potem pa zvijemo v rolado. Rolado izmenično razrežemo na trikotne.
Postavite na pekač s papirjem za peko in pustite še 10 minut. Nato jih namažemo z stepenim jajcem in potresimo s sezamom. Pečemo v predhodno prižgani pečici pri 180°C do zlato rjave barve, približno 20 minut. Polže je treba spremljati.
Skutino pecivo brez kvašenja
Potrebujemo:
500 g moke tip 500
½ ČŽ soli
2 JŽ sladkorja
1 zavitek suhega kvasa (7g)
100 ml olja
250 ml mleka
Polnilo:
500 g skute
2 rumenjaka
1 ČŽ limoninega soka
2 zavitka vanilijevega sladkorja
jajce za premaz
sladkor v prahu za posip
Postopek:
Vse suhe sestavine zmešamo: moko, sol, sladkor in kvas v skledo. Dodamo olje in polovico mleka.
Mešamo in postopoma dodajamo preostalo mleko. Testo bomo naredili ročno. Preostalega mleka vlijemo ravno dovolj, da dobimo testo, ki se ne sprejema.
Na namaščenem krožniku testo razvaljamo na debelino približno 1 cm in izrežemo kolesa ter jih previdno prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Polnilo pripravite tako, da skuto zmešate z rumenjaki, sladkorjem in limoninim sokom.
Naredite majhne luknje na kolesih s prstom, v katere vstavite skutno polnilo. Napolnjena kolesa namažemo z jajcem in pečemo 15 minut v pečici prižgani na 180°C.
Ko jih spečemo, naj se ohladijo in potresemo jih s sladkorjem.